Следвайте Гласове в ТелеграмСоциалният антрополог Харалан Александров обясни пред БНР, че

...
Следвайте Гласове в ТелеграмСоциалният антрополог Харалан Александров обясни пред БНР, че
Коментари Харесай

Харалан Александров: Никой не ни попита за Зелената сделка, просто ни съобщиха, че трябва да приемем светлите цели на ЕС

Следвайте " Гласове " в Телеграм

Социалният антрополог Харалан Александров изясни пред БНР, че проблемите, които провокираха митинги в енергетиката, са дълбоки. 

" Тази рецесия можеше да бъде избегната, в случай че хората от предходното държавно управление, които са изработили тези проекти,  си бяха свършили работата. Когато не е добре направено предварителното пояснение, постоянно се отприщват разнообразни тайни теории. Кабинетът би трябвало да избавя ситуацията. Този батак е заплетен преди една година. В момента берем плодовете ".
Не са отразени страховете на хората в проектите и те не са взели участие в този развой, уточни Александров. 

" Има законно съмнение, че някой е претупал нещата, движен от други съображения - да се наместят другарски компании, които да усвоят парите за компенсиране. По-лошото е, че се развихри още по-тежка интрига и тя е, че българските държавни управления или част от българските партии са превърнати в реализатор на една политика за съсипване на българската енергетика ".

Става дума за огромна софтуерна промяна от един тип енергетика към различен, обясни общественият антрополог. 

" Тя е стимулирана от ценностни и идеологически съображения. При Зелената договорка се оказва, че загубите са повече от облагите за България. Причината за това е, че ние имаме добре развита енергийна система. Съществуващото статукво устройва всички. Очаква се да се заплати цена, с цел да има повече природа и по-малко замърсяване. Някои ще изгубят работата си, на други ще се усилят сметките, трети ще банкрутират ".

Изобщо не знаем дали българските жители са склонни да влязат в тази договорка, уточни Александров. 

" На нас просто ни оповестиха, че би трябвало да приемем светлите цели на Европейски Съюз. В една тревожна и възбудена среда – с ниско доверие към ръководството, това е взривоопасно. Не става въпрос за нормална промяна, която идва с логиката на пазарните механизми, а за мощно следен политически пазар, с доста тежки квоти. Ясно е, че ще е политическо решение и че ще има цена. Това значи извънредно отваряне към обществото – не просто да му съобщиш нещо, само че хората би трябвало да бъдат приобщени, овластени да станат част от този развой. Трябва да видят своето бъдеще в новата обстановка. На предходните държавни управления се падна задачата да обезпечат този преход по нетравматичен метод и те се провалиха. Този проблем е политически ".

Решението му обаче се отсрочи, означи Александров. Като причина за това той уточни слабата позиция, в която се намират ръководещите. 

" Има заложени мини от предходните държавни управления. Не им остава нищо, с изключение на да се гърчат и да се гънат ".

Социалният антрополог счита, че ръководещите би трябвало да заявят националния ни интерес и да го защитят в Брюксел.

Цялото изявление на Даниела Големинова с Харалан Александров може да чуете тук.

Инфо: БНР

 

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР